Direktor Kuprešaković na Kongresu šefova europskih policija u Hagu

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković učestvovao je na Kongresu šefova europskih policija u sjedištu Europola u Hagu, 26. i 27. septembra 2023. godine.

Kongres, koji zajednički organizuje Europol i špansko predsjedništvo Vijeća Europske unije, omogućio je europskim policijskim šefovima sastanak i panel diskusije o ključnim pitanjima od interesa, a koja su važna za sigurnost država. Održani su i bilateralni sastanci s delegacijom Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovačke i drugih zemalja. Izazovi nezakonitih migracija, organizovani kriminal u vezi migracija, kriminal u digitalnom svijetu, bile su samo neke od tema o kojima su razgovarali šefovi više od 50 policijskih agencija.

Direktor Kuprešaković je izrazio zahvalnost Europolu na saradnji i podršci koju pružaju Graničnoj policiji BiH s ciljem rasvjetljavanja i suzbijanja kriminaliteta te iskazao otvorenost za saradnju sa svim policijskim agencijama, kako unutar Bosne i Hercegovine, tako i u zemljama članicama Europola i zemljama partnerima Europola.

Kongres šefova policije u Hagu

Kuprešaković, Kostrešević i Ćulum s delegacijom Slovačke