Nastavak operativne akcije na području Banjaluke, Zenice, Novog Travnika, Viteza i Sarajeva

Policijski službenici Granične policije BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, na području Banjaluke, Zenice, Novog Travnika, Viteza i Sarajeva realiziraju nastavak operativne akcije kodnog naziva KOD.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti, obavljeni su pretresi na nekoliko lokacija, koje koriste osumnjičene osobe, s ciljem pronalaska dokaza i predmeta važnih za krivični postupak, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Organizovani kriminal“ iz članka 250. KZ BiH, a u vezi s krivičnim djelima „Neovlašteni promet opojnim drogama“ iz članka 195. KZ BiH.

Navedene aktivnosti su usmjerene na dokazivanje nezakonitih aktivnosti u kojima su osumnjičene osobe, kao pripadnici skupine za organizovani kriminal, u razdoblju od kraja 2019. do marta 2021. godine, organizovano učestvovali u međunarodnom neovlaštenom prometu većih količina opojne droge iz Crne Gore u BiH i dalje prema državama Europske unije, čime su ostvarile značajnu finansijsku korist.

U toku navedenih aktivnosti po ovom predmetu, pod nadzorom Tužilaštva BiH, ostvarena je značajna saradnja između agencija za provođenje zakona u BiH, kao i međunarodna saradnja, i to posebno s EUROPOL-om.