Na području Posušja spriječeno krijumčarenje 16 stranih državljana  

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gorica, 25. septembra 2023. godine, spriječili su krijumčarenje 16 stranih državljana u graničnom pojasu na području Posušja.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice i kontrolom putničkog motornog vozila VW - kombi, bh. nacionalnih oznaka. Vozilom je upravljao A.B. (1993.), državljanin Bosne i Hercegovine.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Krijumčarenje osoba, o navedenom događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj je naredbi vozač ispitan u svojstvu osumnjičenog, a vozilo i drugi dokazni materijali privremeno oduzeti. Protiv osumnjičenog A.B., Tužilaštvu BiH bit će dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba. Za 11 stranih državljana je utvrđeno da se radi o državljanima Republike Turske, dok njih pet nije posjedovalo identifikacione dokumente te su u Upitnicima za migrante izjavili da dolaze iz Sirije. O događaju su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Krijumčarenje otkriveno na području Posušja