Državljanin BiH lišen slobode zbog krijumčarenja 15 stranih državljana

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Kamensko, 22. septembra 2023. godine, lišili su slobode državljanina Bosne i Hercegovine, N.B. (1983.), nakon što je otkriven u krijumčarenju 15 osoba afroazijskog porijekla.

Krijumčarenje je spriječeno prilikom nadzora državne granice i kontrolom putničkog motornog vozila Mercedes, bh. nacionalnih oznaka, u mjestu Blaževići na području Tomislavgrada.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Krijumčarenje osoba, o navedenom događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj će naredbi vozilo i drugi dokazni materijali biti privremeno oduzeti, a državljanin BiH ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Za četvero stranih državljana je utvrđeno da su državljani Republike Turske. Ostale krijumčarene osobe nisu posjedovale identifikacione dokumente, a u Upitnicima za migrante su izjavile da dolaze iz Sirije i Bangladeša. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

 

Lišeni slobode prema potragama

 

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Aerodrom Sarajevo, 22. septembra 2023. godine, lišili su slobode E.K. (1985.). Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona raspisalo potragu za njim zbog Teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. Državljanin Bosne i Hercegovine na Međunarodni aerodrom Sarajevo je stigao letom iz Štutgarta. Predat je službenicima Policijske uprave Kiseljak.

Pripadnici Jedinice GPBiH Višegrad, 21. septembra 2023., lišili su slobode S.N. (1971.), državljanku BiH i Republike Hrvatske, nakon što je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njom zbog krivičnog djela Oduzimanje djeteta. Kontrolirana je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac i predataslužbenicima Centra sudske policije u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Istoga dana, pripadnici Jedinice GPBiH Doljani su prilikom ulaska u BiH na prijelazu Orahovlje lišili slobode J.M. (1994.). Utvrđeno je da ovog državljanina Republike Hrvatske potražuje Općinski sud u Čitluku radi izdržavanja kazne zatvora. Predat je službenicima Centra sudske policije u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 21. septembra 2023., lišili su slobode L.B. (2002.) jer je ustanovljeno da je potražuje Općinski sud u Visokom zbog krivičnog djela Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Državljanka Republike Slovenije je kontrolirana na ulasku u BiH na prijelazu Brod i predata službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.