Na području Posušja spriječeno krijumčarenje državljana Turske

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gorica, 19. septembra 2023. godine, spriječili su krijumčarenje pet državljana Republike Turske u graničnom pojasu na području Posušja. Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice i kontrolom putničkog motornog vozila BMW, nacionalnih oznaka Republike Hrvatske. Vozilom je upravljao I.B. (1997.), državljanin R. Hrvatske.  

Dan ranije, 18. septembra 2023., na području Posušja pripadnici ove jedinice su zaustavili putničko motorno vozilo Škoda, nacionalnih oznaka BiH, u kojem je D.Č. (1978.), državljanin Bosne i Hercegovine, prevozio pet državljana Republike Turske. Istovremeno je zaustavljen i automobil Grand Cherokee, nacionalnih oznaka Savezne Republike Njemačke, koji se kretao ispred kao prethodnica zaustavljenom vozilu, a vozilom je upravljao R.S. (1986.), također, državljanin BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela Krijumčarenje osoba, o navedenim događajima je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj su naredbi vozači ispitani u svojstvu osumnjičenih, a vozila i drugi dokazni materijali privremeno oduzeti. Protiv osumnjičenih osoba, Tužilaštvu BiH bit će dostavljeni Izvještaji o počinjenim krivičnim djelima Krijumčarenje osoba. O događajima su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

Krijumčareni državljani Turske na području Posušja

Otkrivene osobe koje su potraživali sudovi i policija

 

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gradiška, 19. septembra 2023., lišili su slobode B.S. (1989.), državljanina Bosne i Hercegovine. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog krivičnog djela Prevara u privrednom poslovanju. Kontroliran na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Istoga dana, pripadnici Jedinice GPBiH Strmica su prilikom ulaska u BiH na prijelazu Strmica lišili slobode A.Č. (1986.). Utvrđeno je da Općinski sud u Cazinu ovog bh. državljanina potražuje zbog krivičnog djela Nasilničko ponašanje. Predat je službenicima Centra sudske policije u Kantonu 10.

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 17. septembra 2023., na letu iz Beča, lišili su slobode L.R. (1966.), nakon što je ustanovljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Falsificiranje isprave. Državljanin BiH je predat službenicima MUP-a Republike Srpske. Također, 17. septembra 2023., pripadnici ove jedinice su na letu za Frankfurt lišili slobode F.S. (1949.). Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za ovim bh. državljaninom raspisalo potragu zbog krivičnog djela Utaja. Predat je službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 17. septembra 2023., predali su D.K. (1992.) službenicima Policijske stanice Brod, nakon što je utvrđeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela Krađa. Državljanin BiH je kontroliran na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Brod.