Državljani BiH spriječeni u krijumčarenju devet stranih državljana

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Zvornik, uz asistenciju pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu koji pružaju ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru državne granice, 14. septembra 2023. godine, spriječili su krijumčarenje devet osoba afroazijskog porijekla u graničnom pojasu na području Zvornika.

U vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se dvojica državljana Bosne i Hercegovine koji su strane državljane krijumčarili iz Republike Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine u dvama vozilima, bh. nacionalnih oznaka.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Krijumčarenje osoba, o navedenom događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj su naredbi državljani BiH ispitani u svojstvu osumnjičenih i protiv istih Tužilaštvu BiH bit će dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba.

Krijumčareni strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u Upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Afganistana. Daljnji rad nad ovim krijumčarenim osobama nastavit će pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

 

Na graničnim prijelazima lišeno slobode šest osoba

 

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Hum, 15. septembra 2023. godine, lišili su slobode M.D. (1981.), državljanina Sjedinjenih Američkih Država. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Krivotvorenje isprave. Kontroliran je na Međunarodnom graničnom prijelazu Hum na izlasku iz BiH i predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Dan ranije, 14. septembra 2023., pripadnici Jedinice GPBiH Trebinje, lišili su slobode N.K. (1986.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Zupci i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Trebinje.  

Pripadnici Jedinice GPBiH Brčko, 13. septembra 2023., lišili su slobode M.P. (1989.) jer je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Izazivanje opće opasnosti. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Brčko i predat službenicima MUP-a Republike Srpske.

Pripadnici Jedinice GPBiH Doljani, 12. septembra 2023., prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Crveni grm lišili su slobode D.J. (1973.), državljanina Republike Hrvatske. Utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Ljubuškom zbog krivičnog djela Iznuda. Predat je službenicima Centra sudske policije u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 11. septembra 2023., na letu za Varšavu, lišili su slobode M.S. (1992.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Istočno Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina, 10. septembra 2023., lišili su slobode D.M. (1979.), nakon što je utvrđeno da je Interpol Beograd raspisao potjernicu za njim zbog krivičnog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Državljanin Republike Srbije je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Rača i predat službenicima Sudske policije Suda BiH.