Pripadnici Granične policije BiH provode akciju Barbados, usmjerenu na sprečavanje krijumčarenja migranata

U okviru operativne akcije kodnog naziva Barbados, pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 12.septembra 2023. godine, lišili su slobode trojicu državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su, kao pripadnici organizovane, kriminalne grupe, u vremenskom periodu od maja 2023. do augusta 2023. godine, počinili krivična djela Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata iz člana 189.a Krivičnog zakona BiH i krivična djela Krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH.

Prilikom pretresa osoba, stanova, ostalih prostorija i pokretnih stvari na području Sarajeva i Zvornika, privremeno su oduzeta tri putnička motorna vozila, novac, mobilni telefoni i drugi materijalni dokazi koji će se koristiti u daljnjem krivičnom postupku.

Identifikovani pripadnici organizovane kriminalne grupe se sumnjiče da su zajedno s ostalim, za sada neidentifikovanim pripadnicima, među kojima su i osobe iz migrantske populacije, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, učestvovali u krijumčarenju ili pokušaju krijumčarenja više stotina migranata, državljana zemalja visokomigracionog rizika, prvenstveno Sirije, Iraka, Irana, Pakistana, Bangladeša i Afganistana, na način da su pronalazili ilegalne migrante na području Republike Srbije koji nisu ispunjavali zakonom propisane uslove ulaska i boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine, nakon čega su organizovano iste krijumčarili preko državne granice, sa područja Republike Srbije na područje BiH, i dalje istima nezakonito omogućavali prijevoz u unutrašnjost Bosne i Hercegovine i dalje prema zemljama Evropske unije.

Predmetne aktivnosti se poduzimaju pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u skladu s naredbama Suda Bosne i Hercegovine.

Tokom dokumentovanja nezakonitih aktivnosti organizovane kriminalne grupe, pripadnici Granične policije BiH ostvarili su značajnu i intezivnu regionalnu policijsku saradnju sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprave za Graničnu policiju, kao i sa SELEC-om. Rad na predmetu se nastavlja i u narednom vremenskom periodu.

Pripadnici Granicne policije BiH prilikom pretresa objekata

 Jedno od privremeno oduzetih vozila