Na graničnim prijelazima lišeno slobode sedam osoba

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Višegrad, 18. maja 2023. godine, lišili su slobode S.M. (1978.), državljanina Republike Srbije. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za njim raspisalo potragu zbog krivičnog djela ubistvo. Kontroliran je na ulasku u Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom graničnom prijelazu Vardište i predat službenicima MUP-a Republike Srpske.

Istoga dana, pripadnici ove jedinice su prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Vardište lišili slobode M.B. (1984.). Utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela utaja.    Državljanin BiH u toku dana bit će predat nadležnom organu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 17. maja 2023., lišili su slobode M.DŽ. (1979.) jer je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela teška krađa. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška i predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo. Istoga dana, službenici ove jedinice su prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Gradiška lišili slobode državljanku BiH, R.H. (1994.). Utvrđeno je da je potražuje Općinski sud u Živinicama zbog krivičnog djela krađa. Predata je službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu. Prethodno, 14. maja 2023., pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška su pri ulasku u našu zemlju na prijelazu Gradiška lišili slobode M.M. (1970.) jer ga potražuje Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela razbojnička krađa. Državljanin BiH je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.  

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina, 16. maja 2023., lišili su slobode D.D. (1966.), nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava Bijeljina raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Rača i predat službenicima Policijske uprave Bijeljina.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 13. maja 2023., lišili su slobode Z.V. (1962.) jer je utvrđeno da je MUP Kantona Sarajevo raspisao potragu za njim zbog krivičnih djela laka tjelesna ozljeda i izazivanje opće opasnosti. Bh. državljanin je kontroliran na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Brod i predat službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.