Ataše Ministarstva državne sigurnosti Nephi Camacho u posjeti Graničnoj policiji BiH

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković primio je u posjetu Nephia Camacha atašea Ministarstva državne sigurnosti Vlade SAD-a, 22. marta u Glavnom uredu Granične policije BiH. Sastanku su prisustvovali i James Lewis, specijalni agent Ministarstva državne sigurnosti i Darko Ivić, projektni koordinator u Ambasadi SAD-a u BiH te Vladimir Popović koordinator za saradnju s Grupom za borbu protiv terorizma.

Ovo je prvi posjet atašea Camacha Bosni i Hercegovini, ujedno i Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine pa mu je direktor Kuprešaković predstavio rad Granične policije BiH i aktivnosti koje se provode u borbi protiv prekograničnog kriminala te izrazio zahvalnost na dugogodišnjoj saradnji i podršci Vladi SAD-a. „U ime Granične policije BiH i u osobno ime, zahvaljujem Vladi SAD-a na dugogodišnjoj saradnji i podršci koju pružaju Graničnoj policiji BiH u vidu specijalizirane opreme i obuka za naše policijske službenike“, istakao je direktor Kuprešaković.

Ataše Camacho je izrazio spremnost da češće posjećuje Graničnu policiju BiH te istakao da prati razvoj programa koje implementira Ministarstvo državne sigurnosti i zahvalio Graničnoj policiji na saradnji koju ocjenjuje kao najuspješniju saradnju u regiji.

Uz razmjenu iskustava i informacija, dogovoreni su i dalji modaliteti saradnje Granične policije i Vlade SAD-a u narednom periodu.

Sa sastanka u Glavnom uredu