Savezna policija Njemačke donirala Graničnoj policiji BiH opremu vrijednu 750 000 eura

Danas je u sjedištu Granične policije BiH održana Ceremonija potpisivanja Sporazuma o donaciji i Protokola o primopredaji donacije Savezne policije Njemačke Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, koju su potpisali direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i Njegova ekscelencija ambasador Savezne Republike Njemačke Thomas Fitchen.

Naime, Savezna policija Njemačke donirala je Graničnoj policiji BiH hvalevrijednu opremu, kao što su: ručni dvogledi za dnevno i noćno osmatranje, robot  za deminiranje, mobilni rendgenski sistem i sistem za  nadzor granice,  ukupne vrijednosti od 750 000 eura. Direktor Kuprešaković je zahvalio na doniranoj opremi SP Njemačke i istakao da će ista uveliko pomoći pripadnicima Granične policije BiH u učinkovitijoj zaštiti državne granice te da je u okviru bilateralne saradnje između Savezne policije Njemačke i Granične policije Bosne i Hercegovine, koja traje više od dva desetljeća, Savezna policija Njemačke do sada donirala sredstva i opremu za rad GPBiH u vrijednosti više od 15 miliona KM. „Ujedno je organizovan i niz specijaliziranih obuka za pripadnike Granične policije Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu razmjenu iskustva iz područja zaštite državne granice, a sve s ciljem operativnog jačanja ove policijske agencije, a samim tim povećanja opće i sigurnosti na granici, u graničnom pojasu i na aerodromima u BiH“, rekao je direktor Kuprešaković.

Ambasador Fitchen je rekao kako će današnjom primopredajom biti ispisano još jedno poglavlje saradnje između Granične policije BiH i Savezne policije Njemačke. „Jačanje upravljanja granicama i migracijama može da uspije samo u saradnji nadležnih institucija i relevantnih agencija", istakao je Fitchen.

Današnjoj Ceremoniji, uz direktora Granične policije BiH Mirka Kuprešakovića i ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Thomasa Fitchena, prisustvovali su i oficir za vezu Savezne policije Njemačke u BiH dr. Florian Wedekind i gospodin Edin Bojić iz Ureda oficira za vezu SP Njemačke, kao i zamjenik direktora GPBiH Fahrudin Halač, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije GPBiH Dragan Kulić, načelnik Terenskog ureda Sjeveroistok Bijeljina Pero Milivojević i načelnik Terenskog ureda za aerodrome Almir Bašić.

Nakon potpisivanja Sporazuma i Protokola, direktor Kuprešaković je uručio zahvalnicu i Zlatni grb Granične policije BiH Ambasade Savezne Republike Njemačke za dugogodišnju saradnju i podršku razvoju GPBiH.

Ravnatelj Kuprešaković i veleposlanik Fitschen

 Uručena zahvalnica i Zlatni grb GPBiH Veleposlanstvu SR Njemačke

Dio donirane opreme

Potpisivanje Sporazuma o donaciji i Protokola o primopredaji SP Njemačke Graničnoj policiji BiH

S današnje Cermonije