Direktor Kuprešaković na sastanku policija Hrvatske i BiH u Zagrebu

U Upraviteljstvu policije Republike Hrvatske, dana15. marta 2023. godine, održan je radni bilateralni sastanak predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH, Uprave policije, s predstavnicima Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu i Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine. 

Radnom sastanku je, uzdirektoraGranične policije BiH Mirka Kuprešakovića, prisustvovao glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik glavnog direktora policije MUP-a RH Jozo Šuker, pomoćnik glavnog direktora policije i načelnik Uprave za granicu RH Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog direktora policije i načelnik Uprave kriminalističke policije RH Antonio Gerovac te direktor Državne agencije za istrage i zaštitu BiH Darko Ćulum, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Zoran Galić i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa.

Na radnom sastanku serazgovaralo obezbjednosnoj situaciji na zajedničkoj državnoj granici s posebnim osvrtom na trenutno stanje i kretanje te trendove nezakonitih migracija, kao i provođenju Sporazuma između Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o saradnji u nadzoru državne granice i Protokolu o provođenju mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu. Takođe, tema bilateralnog sastanka bila je i provođenje Sporazuma između Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o predaji i prihvatu osoba kod kojih je ulazak ili boravak nezakonit. 

Saradnja MUP-a Republike Hrvatske i partnerskih policijskih agencija u BiH je kontinuirana i još će se dodatno poboljšati, s obzirom na mnogobrojne izazove s kojima se susreću prilikom zaštite zajedničke državne granice.Suzbijanje svih oblika prekograničnog kriminala je glavni cilj ovih policijskih agencija, s posebnim naglaskom na suzbijanje krijumčarenja osoba i prevenciju nezakonitih migracija, kao i na prihvat osoba na zajedničkoj državnoj granici. Na sastanku su dogovoreni i dalji modaliteti saradnje.

Izvor: MUP RH