Pripadnici Granične policije BiH otkrili deset osoba koje su potraživali sudovi i policija

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gradiška, 26. januara 2023. godine, lišili su slobode D.A. (1994.), državljanina Bosne i Hercegovine. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Bugojnu zbog krivičnog djela „prevara“. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška i predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu. 

Dan ranije, 25. januara 2023., službenici Jedinice GPBiH Orašje su lišili slobode dvojicu državljana BiH na osnovu raspisanih potraga na ulasku u BiH na prijelazu Šamac. Za A.M. (1993.) je utvrđeno da ga potražuje Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela „zloupotreba osiguranja“. Predat je službenicima Policijske uprave Orašje. Za D.F. (1985.) je utvrđeno da je za njim Policijska uprava Bijeljina raspisala potragu zbog krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti“. Predat je službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina. Prethodno, službenici ove jedinice su 18. januara 2023., pilikom ulaska u našu zemlju na prijelazu Orašje lišili slobode A.A. (1996.). Utvrđeno je da ovog državljanina Luksemburga potražuje Općinski sud u Kalesiji zbog krivičnog djela „teška tjelesna ozljeda“. Predat je službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Službenici Jedinice GPBiH Brod, 25. januara 2023., lišili su slobode B.P. (1965.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Doboju zbog krivičnog djela „pronevjera“. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Donji Svilaj i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Doboj. Dan ranije, 24. januara 2023., službenici ove jedinice su lišili slobode A.G. (1984.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Zenici zbog krivičnih djela „izazivanje opće opasnosti“ i „paljevina“. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Brod i predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu. Uz navedeno, službenici Jedinice GPBiH Brod su 22. januara 2023. prilikom izlaska iz naše zemlje na prijelazu Brod lišili slobode D.Đ. (1993.). Utvrđeno je da ovog bh. državljanina potražuje Osnovni sud u Banjoj Luci zbog krivičnog djela „pronevjera“. Predat je službenicima Okružnog centra sudske policije Doboj.

Službenici Jedinice GPBiH Zvornik, 24. januara 2023., lišili su slobode R.M. (1973.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Vlasenici radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH je kontroliran na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Zvornik i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.   

Službenici Jedinice GPBiH Kamensko, 23. januara 2023., predali su Š.P. (1986.) službenicima Policijske stanice Livno, nakon što je ustanovljeno da je za njom Policijska stanica Travnik raspisala potragu zbog krivičnog djela „krađa“. Bh. državljanka je kontrolirana na ulasku u BiH na prijelazu Kamensko. 

Službenici Jedinice GPBiH Doljani, 18. januara 2023., lišili su slobode N.P. (1966.) jer je utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona raspisalo potragu zbog krivičnog djela „ovjeravanje neistinitog sadržaja“. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Doljani i predat službenicima Policijske uprave Čapljina.