Lišeni slobode prema potragama sudova i policije

Službenici Jedinice granične policije BiH Gradiška, 12. januara 2023. godine, lišili su slobode dvojicu državljana Bosne i Hercegovine. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da E.B. (1968.) potražuje Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru zbog krivičnog djela „polno uznemiravanje“. Kontroliran je na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradina i predat službenicima Policijske uprave Prijedor. Za osobu inicijala N.P. (1995.) je utvrđeno da je za istom Policijska stanica Teslić raspisala potragu zbog krivičnog djela „tjelesna povreda“. N.P je kontroliran na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Gradiška i predat službenicima Policijske stanice Teslić.

Istoga dana, službenici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo su, na letu iz Sofije, lišili slobode I.G. (1965.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Orašju zbog krivičnog djela „teška krađa“. Bh. državljanin je predat službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo. 

Službenici Jedinice GPBiH Trebinje, 9. januara 2023., lišili su slobode M.N. (1978.), državljanina Republike Srbije, nakon što je utvrđeno da je za njim Interpol Beograd raspisao potjernicu zbog krivičnih djela „nasilje u obitelji“, „teška krađa“ i „krađa“. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Zupci i predat službenicima Sudske policije Suda BiH.

Službenici Jedinice GPBiH Brčko su 7. januara 2023. prilikom izlaska iz naše zemlje na prijelazu Brčko lišili slobode M.S. (1994.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Službenici Jedinice GPBiH Orašje, 7. januara 2023., lišili su slobode E.C. (1973.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Bijeljini zbog krivičnog djela „nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“. Državljanin BiH je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Orašje i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.