Održan radni sastanak o stanju i mjerama za suzbijanje ilegalnih migracija

Rukovoditelji Granične policije BiH, na čelu s direktorom Zoranom Galićem, 5. oktobra 2022. godine u Glavnom uredu, održali su radni sastanak s kolegama iz terenskih ureda Sjeveroistok, Sjeverozapad, Centralnog istražnog ureda (odsjek za istrage i odsjek za prikrivene operacije) i Uprave za operacije.

Na sastanku je razgovarano o aktualnoj situaciji s ilegalnim migracijama u zoni odgovornosti TU Sjeverozapad i TU Sjeveroistok, gdje je u posljednje vrijeme sve više ilegalnih migranata i pokušaja krijumčarenja ljudi. Pripadnici Granične policije BiH gotovo svakodnevno spriječe pokušaje krijumčarenja u zonama odgovornosti navedenih terenskih ureda, ali i u zonama odgovornosti drugih terenskih ureda. Istaknuta je i važnost unapređenja saradnje s MUP-ovima svih susjednih zemalja, posebno kroz razmjenu obavještajnih podataka i povećan broj mješovitih patrola u graničnom pojasu.

Na sastanku je zaključeno da se, uprkos najvećem problemu u borbi protiv migracija, a to je nedostatak ljudstva, očekuje maksimalan angažman u zaštiti državne granice, profesionalnost u radu, poštovanje zakonskih propisa te legitimna razmjena informacija na svim nivoima. Također, definisani su planovi i zadaci u borbi protiv ilegalnih migracija u idućem periodu.

Sastanak u Glavnom  uredu GPBiH