Državljanin Hrvatske pokušao prokrijumčariti 30 državljana Turske u kamionu

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice granične policije BiH Orašje, 3. oktobra 2022. godine, spriječili su krijumčarenje 30 državljana Republike Turske na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac.

Ilegalni migranti su otkriveni uz korištenje specijalističke opreme u tovarnom prostoru kamiona, nacionalnih oznaka Republike Hrvatske, a u kojem se prevozio drvni asortiman iz Bosne i Hercegovine u Saveznu Republiku Njemačku.

Radi se o teretnom motornom vozilu u vlasništvu pravne osobe, kojim je upravljao S.M. (1970.), državljanin R. Hrvatske, koji je pokušaou tovarnom prostoru teretnog motornog vozila, nezakonito prebaciti preko državne granice državljane Turske koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit prelazak granice, u namjeri pribavljanja za sebe nezakonite imovinske koristi.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje osoba“ iz člana 189. Krivičnog zakona BiH, državljanin R. Hrvatske je lišen slobode i ispitan u svojstvu osumnjičene osobe. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, teretno motorno vozilo sa priključnim vozilom, novac i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela su privremeno oduzeti.

Tokom realizacije ove akcije pripadnici Granične policije BiH su koristili specijalističku opremu doniranu od Vlade Velike Britanije i Vlade Savezne Republike Njemačke.

Nakon kriminalističke obrade i saslušanja svjedoka, 30 državljana Turske je, uz prijedloge za protjerivanje sa teritorije BiH, predato službenicima Službe za poslove sa strancima BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Držvljanin Hrvatske migrante krijumčario u kamionu

Državljani Turske krijumčareni u kamionu sa drvnim asortimanom