Lišeni slobode prema potragama Interpola i sudova

Službenici Jedinice granične policije BiH Aerodrom Tuzla, 29. septembra 2022. godine, lišili su slobode L.D. (1993.), državljanina Kraljevine Švedske. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud Brčko distrikta BiH zbog krivičnog djela „nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija“. Na Međunarodni aerodrom Tuzla je stigao letom iz Malmea. Predat je službenicima Sudske policije Brčko distrikta BiH.

Službenici Jedinice GPBiH Zvornik, 28. septembra 2022., lišili su slobode Z.P. (1975.), državljanina Republike Srbije, nakon što je utvrđeno da je za njim Interpol Ljubljana raspisao potjernicu zbog krivičnog djela „trgovina ljudima“. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj i predat službenicima Sudske policije Suda BiH. Prethodno, službenici ove jedinice su 27. septembra 2022. lišili slobode P.N. (1985.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Vlasenici radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Karakaj i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Službenici Jedinice GPBiH Višegrad, 27. septembra 2022., lišili su slobode državljanina BiH, N.Đ. (1995.). Utvrđeno je da ga potražuju Osnovni sud u Foči zbog krivičnih djela „prevara“ i „pranje novca“ te Općinski sud u Širokom Brijegu zbog krivičnog djela „udruživanje radi činjenja krivičnih djela“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Vardište i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Istočno Sarajevo.

Službenici Jedinice GPBiH Trebinje su prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Ivanica, 27. septembra 2022., lišili slobode B.K. (1973.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Trebinju radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Trebinje.

Službenici Jedinice GPBiH Gradiška, 27. septembra 2022., lišili su slobode Ž.R. (1975.) jer je utvrđeno da ga potražuje Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru zbog krivičnog djela „tjelesna povreda“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Kozarska Dubica i predat službenicima Policijske stanice Kozarska Dubica. 

Službenici Jedinice GPBiH Izačić, 26. septembra 2022., lišili su slobode R.H. (1992.), državljanina BiH. Utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Srebreniku zbog krivičnog djela „teška tjelesna povreda“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Izačić i predat službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu.