Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 22 osobe afroazijskog porijekla

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH i Jedinice granične policije BiH Gradiška, 16. septembra 2022., godine, lišili su slobode dvojicu državljana Bosne i Hercegovine, nakon što su otkriveni u krijumčarenju 16 osoba afroazijskog porijekla.

Krijumčarenje je spriječeno u mjestu Vrbaška na području Gradiške kada su prilikom granične kontrole dva vozila, bh. nacionalnih oznaka, zatečene spomenute osobe bez identifikacionih dokumenata. Krijumčareni migranti su, u Upitnicima za migrante, izjavili da dolaze iz Pakistana (3), Indije (6) i Bangladeša (7).

Dan ranije, 15. septembra 2022., pripadnici Jedinice GPBiH Velika Kladuša su u mjestu Ponikve na području Velike Kladuše spriječili krijumčarenje šest stranih državljana bez identifikacionih dokumenata, a izjavili su da dolaze iz Pakistana. U vezu sa ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin BiH koji je strane državljane pokušao prokrijumčariti u putničkom motornom vozilu, sa nepripadajućim registarskim oznakama.

Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, trojica državljana BiH su ispitana u svojstvu osumnjičenih i protiv njih ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj zbog počinjenog krivičnog djela „krijumčarenje osoba“. Vozila, novac i drugi dokazni materijali koji su korišteni kao sredstvo izvršenja krivičnog djela su privremeno oduzeti. U toku je daljnji rad na ovim slučajevima.

Krijumčareni migranti u Gradišci

 Vozilo u kojem su krijumčareni migranti u Velikoj Kladuši