Na području Zvornika i Bratunca spriječeno krijumčarenje 17 osoba afroazijskog porijekla

Službenici Jedinice granične policije BiH Zvornik, 14. septembra 2022. godine, spriječili su krijumčarenje 12 osoba afroazijskog porijekla, u saradnji sa službenicima Policijske stanice Kozluk Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Krijumčarenje je spriječeno u mjestu Kozluk na području Zvornika prilikom kontrole dva putnička motorna vozila, bh. nacionalnih oznaka. Vozilima su upravljala dvojica državljana Bosne i Hercegovine.

Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u Upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Burundija i Konga. Radi se o šest odraslih ženskih osoba, dvije odrasle muške osobe te četiri maloljetne osobe.

Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, državljani BiH su ispitani u svojstvu osumnjičenih i protiv njih ovoj instituciji bit će dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje osoba“.

Prethodno, 11. septebmra 2022., službenici ove jedinice su u mjestu Bjelovac na području Bratunca, spriječili krijumčarenje tri osobe sa područja Afganistana i dvije sa područja Kube. U ovom slučaju migrante su krijumčarile NN osobe i to čamcem koji je plovim rijekom Drinom iz Republike Srbije prema teritoriju BiH. U toku je daljnji rad na otkrivanju počinioca ovog krivičnog djela.

Daljnji rad nad navedenim krijumčarenim migrantima nastavili su pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH. 

Sprijeceno krijumcarenje migranata u Bratuncu