Pripadnici GPBiH u operativnoj akciji „Plantaža“ otkrili zasad od 93 stabljike indijske konoplje

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 12. septembra 2022. godine, u mjestu Počitelj – Brdo u graničnom pojasu na području općine Čapljina, u operativnoj akciji „Plantaža“ otkrili su zasad opojne droge indijske konoplje. Tokom operativne akcije otkrivene su 93 stabljike opojne droge indijske konoplje visine od dva i po do tri metra. Na spomenutoj plantaži zatečena su i dvojica državljana BiH. 

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, o događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva  Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prema njegovoj naredbi državljani BiH su lišeni slobode, a predmet ustupljen službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je da se Granična policija u kontinuitetu bori protiv svakog oblika prekograničnog kriminaliteta i pohvalio aktivnosti pripadnika GPBiH.

„Ovim putem pohvalio bih pripadnike Granične policije BiH, koji redovitim operativnim akcijama bilježe izuzetno dobre rezultate te u kontinuitetu nastavljaju s navedenim aktivnostima, kao i svim ostalim aktivnostima u borbi protiv svakog oblika kriminaliteta“, rekao je direktor Galić.

U realizaciji ove akcije pripadnici Granične policije BiH koristili su specijalističku opremu doniranu od Vlade Republike Češke.

Lisena slobode dvojica drzavljana BiH

Otkrivene stabljike marihuane