Predstavnici SAD-a posjetili Jedinicu GPBiH Aerodrom Sarajevo i prijelaz Vardište

U okviru posjete zemljama Zapadnog Balkana, Mia DiBenedetto i Randy Wilson, eksperti za graničnu sigurnost Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država u pratnji Darka Ivića iz Ambasade SAD-a u BiH, 15. juna 2022. godine, boravili su u radnom posjetu Jedinici granične policije BiH Aerodrom Sarajevo, dok su 16. juna 2022. godine posjetili Međunarodni granični prijelaz Vardište.

Ovom prilikom pomoćnik komandira za istrage Dinko Tvrtković, inspektor za istrage Aleksandar Kosmajac i policijska službenica Sandra Barišić delegaciju SAD-a su upoznali sa procedurama granične kontrole putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, specijalističkom opremom koja se koristi u svakodnevnom radu, prometom putnika i drugim aktivnostima koje provodi spomenuta jedinica.

Tokom posjete Međunarodnom graničnom prijelazu Vardište, komandir Jedinice granične policije BiH Višegrad Zoran Stupić i policijski službenik Sinan Hodžić posjetili su spomenuti prijelaz sa predstavnicima SAD-a gdje su ih upoznali sa trenutnim stanjem kriminaliteta i ilegalnih migracija, kao i materijalno-tehničkom opremljenošću prijelaza Vardište.

Ova posjeta nastavak je dobre saradnje predstavnika Granične policije BiH i Sjedinjenih Američkih Država. Uz navedeno, tokom ove radne posjete dogovoreni su i novi modaliteti saradnje koji će biti realizirani u narednom periodu.