Terenski uredi

Granična policija Bosne i Hercegovine sastoji se od šest regionalnih ureda i 26 postrojbi na mjesnoj razini koje kontroliraju i nadziru oko 1.600 kilometara državne granice. To su: Terenski ured za aerodrome, Terenski ured Sjeverozapad – Gradiška, Terenski ured Zapad – Bosansko Grahovo, Terenski ured Sjeveroistok – Bijeljina, Terenski ured Istok – Višegrad i Terenski ured Jug – Čapljina.

Terenkski uredi

Terenski ured za aerodrome

Sjedište u Sarajevu, - sastoji se od četiri jedinice: Jedinica granične policije Aerodrom Sarajevo, Jedinica granične policije Aerodrom Banja Luka, Jedinica granične policije Aerodrom Mostar i Jedinica granične policije Aerodrom Tuzla.

 •  Amra Aljić

  Amra Aljić

  Načelnik Terenskog ureda za aerodrome, glavni inspektor

Terenski ured Sjeverozapad

Sjedište u Gradišci - ima četiri jedinice: Jedinicu granične policije Gradiška, Jedinicu granične policije Dobrljin, Jedinicu granične policije Velika Kladuša, te Jedinicu za podršku i kontrolu. Područje djelovanja ovog Terenskog ureda određen je širinom graničnog pojasa koji se proteže na području općina: Cazin, Velika Kladuša, Bužim, Bosanska Krupa, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška i Srbac.

 • Suad Kasupović

  Načelnik Terenskog ureda Sjeverozapad, glavni inspektor

Terenski ured Zapad

Sjedište u Bosanskom Grahovu - sastoji se od pet jedinica: Jedinice granične policije Gorica, Jedinice granične policije Kamensko, Jedinice granične policije Strmica, Jedinice granične policije Izačić i Jedinice za podršku i kontrolu.

Područje djelovanja ovog ureda određeno je širinom graničnog pojasa koji se proteže na području općina: Grude, Posušje, Tomislav-Grad, Livno, Bosansko Grahovo, Drvar i Bihać.

 • Stjepan Skoko

  Načelnik Terenskog ureda Zapad, glavni inspektor

Terenski ured Sjeveroistok

Sjedište u Bijeljini - u zoni odgovornosti ima pet jedinica: Jedinicu granične policije Bijeljina, Jedinicu granične policije Brod, Jedinicu granične policije Orašje, Jedinicu granične policije Brčko, te Jedinicu za podršku i kontrolu. Područje djelovanja ovog ureda određeno je širinom graničnog pojasa koji se proteže na području općina: Derventa, Brod, Odžak, Šamac, Orašje, Brčko i Bijeljina.

 • Pero Milivojević

  Načelnik Terenskog ureda Sjeveroistok, glavni inspektor

Terenski ured Istok

Sjedište u Višegradu – sastoji se od četiri jedinice: Jedinice granične policije Višegrad, Jedinice granične policije Zvornik, Jedinice granične policije Hum i Jedinice za podršku i kontrolu. Područje njegovog djelovanja određeno je širinom graničnog pojasa koji se proteže na području općina: Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Višegrad, Rudo, Čajniče i Foča.

 • Nihad Dedić

  Načelnik Terenskog ureda Istok, glavni inspektor

Terenski ured Jug

Sjedište u Čapljini – sastoji se od četiri jedinice: Jedinice granične policije Trebinje, Jedinice granične policije Doljani, Jedinice granične policije Neum i Jedinice za podršku i kontrolu. Područje djelovanja ovog ureda određeno je širinom graničnog pojasa koji se proteže na području općina: Gacko, Bileća, Trebinje, Ravno, Neum, Čapljina i Ljubuški.

Uz pomenute organizacijske jedinice, u okviru Granične policije BiH djeluju i dvije jedinice za osmatranje i nadzor.