Sastanak direktora GPBiH Zorana Galića s načelnicom TU Zapad Viktorijom Damjanović

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić sastao se s načelnicom Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo Viktorijom Damjanović i komandirom Jedinice Granične policije Gorica Ivicom Sabljom, 24. maja 2021. u uredu JGP Gorica, povodom aktuelnog stanja na području TU Zapad ilegalnih migracija.

S obzirom na to da je sve veći broj evidentiranih migranata, poboljšanjem vremenskih uslova, koji pokušavaju ilegalno prijeći državnu granicu, odnosno iz BiH prijeći u zemlje Evropske unije, učesnici sastanka su razgovarali o aktuelnom stanju i mjerama koje poduzimaju pripadnici jedinica Granične policije Terenskog ureda Zapad, s akcentom na jedan od najvećih problema, pogotovo u ovom dijelu državne granice, a to je nedostatak ljudstva.

Direktor Galić je istakao da se kontinuirano prati stanje ilegalnih migracija i poduzimaju sve dogovorene mjere kako bi se maksimalno zaštitila državna granica, međutim najveći pritisak, uz to što je na istočnom dijelu granice, također je na području TU Zapad, i to u jedinicama Granične policije Izačić i Strmica. „Pripadnici GPBiH postupaju u skladu sa zakonom i sve ljudske napore ulažu u zaštitu državne granice. Nažalost, nedostatak kapaciteta GPBiH je veliki problem i država mora reagovati kako bismo zajedničkim snagama uložili napore da se spriječe ilegalni prelasci, odnosno ulasci u BiH, a samim time bi se smanjio i broj migranata na području koje nosi najveći teret migrantske krize, posebno u Unsko-sanskom kantonu. Rezultati rada GPBiH i operativne akcije pokazuju da smo maksimalno angažovani u borbi protiv svakog oblika kriminaliteta, od krijumčarenja ljudi, opojnih droga, cigareta i drugo, a paralelno s tim imamo svakodnevna odvraćanja i borbu protiv ilegalnih migracija. Podsjećam da smo od početka ove godine, posebno poboljšanjem vremenskih uslova kada nastaje najveći pritisak, odvratili od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice više od 2 000 migranata “, rekao je direktor Galić.

Na sastanku je zaključeno da maksimalnom zaštitom istočnog dijela državne granice i poduzimanjem svih dogovorenih mjera i aktivnosti s ciljem sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice, u konačnici bi značilo i manji broj migranata na području TU Zapad.

Sa sastanka u Gorici