Na prijelazima Vardište i Popovi otkriveni falsificirani PCR testovi

Pripadnici Granične policije BiH, 27. aprila 2021. godine, u dva odvojena slučaja, otkrili su tri falsificirana PCR testa na virus Sars-CoV-2 prilikom detaljne kontrole troje stranih državljana na drugoj liniji graničnih provjera.

Radi se o državljaninu Republike Poljske koji je kontroliran na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Vardište te državljaninu Republike Slovenije i državljanki Republike Srbije koji su kontrolirani na ulasku u BiH na prijelazu Popovi. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „falsificiranje isprave“, o događajima su obaviješteni tužioci Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu  i Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini. Prema njihovim naredbama, stranim državljanima nije dozvoljen ulazak u BiH te su predati pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na daljnje postupanje.

Na ulasku BiH četiri osobe lišene slobode

 

Službenici Jedinice granične policije Trebinje, 27. aprila 2021., lišili su slobode M.B. (1974.), državljanina Crne Gore. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Interpol Beograd raspisao potjernicu zbog krivičnog djela „prevara u saučesništvu“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Klobuk i predat službenicima Sudske policije Suda BiH. Istoga dana, službenici ove jedinice su prilikom ulaska u BiH na prijelazu Deleuša lišili slobode M.I. (1997.). Utvrđeno je da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog krivičnog djela „nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici“. Državljanin BiH je predat službenicima Okružnog centra sudske policije Trebinje.

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla, pripadnici GPBiH su 27. aprila 2021. lišili slobode S.S. (1997.) jer je ustanovljeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnog djela „falsificiranje isprave“. Bh. državljanin je kontroliran na letu iz Memingena i predat službenicima MUP-a KS.

Službenici JGP Bijeljina, 26. aprila 2021., lišili su slobode Ž.M. (1985.), nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Mrkonjić Gradu zbog krivičnog djela „ugrožavanje javnog saobraćaja“. Državljanin BiH i R. Srbije je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Rača i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.