Na MAS-u spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa 45 000 američkih dolara

Pripadnici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo, 18. aprila 2021. godine, tokom KDZ kontrole putnika i prtljaga na letu kompanije „Turkish Airlines“ na relaciji Sarajevo-Istanbul, otkrili su veću količinu novca. Putnik inicijala E.F. posjedovao je 45 000 američkih dolara, a koje nije, iako je bio dužan, prijaviti prilikom obavljanja granične kontrole.

Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o carinskim prekršajima BiH, navedeni novac i predmetna osoba predati su službenicima Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH - Carinska ispostava Aerodrom Sarajevo na daljnje postupanje iz njihove nadležnosti.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici Jedinice granične policije Orašje, 21. aprila 2021. godine, lišili su slobode M.T. (1985.), državljanina BiH. Graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Tuzli zbog krivičnog djela „nasilničko ponašanje“. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Orašje i predat službenicima Odjeljenja sudske policije sudova u Posavskom kantonu.

Dan ranije, 20. aprila 2021., prilikom ulaska u našu zemlju na prijelazu Rača lišen je slobode A.L. (1986.) jer je ustanovljeno da je za njim Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu zbog krivičnog djela „falsificiranje isprave“. Službenici JGP Bijeljina, bh. državljanina su predali službenicima PU Banja Luka.

Službenici JGP Doljani su 19. aprila 2021. pri ulasku u BiH na prijelazu Bijača lišili slobode V.B. (1980.). Provjerema je utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona raspisalo potragu zbog krivičnog djela „izbjegavanje izdržavanja“. Državljanin BiH i Republike Hrvatske je predat službenicima MUP-a HNK.