Bh. državljanin lišen slobode zbog krijumčarenja migranata iz Bangladeša

Pripadnici Jedinice granične policije Dobrljin, 24. oktobra 2020. godine, lišili su slobode državljanina Bosne i Hercegovine N.M. (1983.), nakon što je na području Novog Grada otkriven u krijumčarenju pet osoba afroazijskog porijekla. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenicima su izjavili da dolaze iz Bangladeša. Bh. državljanin migrante je krijumčario u vozilu Pasat, nacionalnih oznaka BiH. 

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje osoba“, protiv N.M. ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj o krivičnom djelu. Vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. Ilegalni migranti su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici Jedinice granične policije Gradiška, 23. oktobra 2020., lišili su slobode N.Ć. (1990.), državljanina BiH. Graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Tesliću radi izdržavanja kazne zatvora. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradina i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Istoga dana, prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Prisika, lišen je slobode A.K. (1995.) jer ga potražuje Općinski sud u Visokom zbog krivičnog djela „teška krađa“. Službenici JGP Kamensko su bh. državljanina predali službenicima Odjeljenja sudske policije Kantona 10.