Spriječen pokušaj izlaska iz BiH sa falsificiranim dokumentima Italije

Spriječen pokušaj izlaska iz BiH sa falsificiranim dokumentima Italije

Službenici Jedinice granične policije Gradiška, 19. oktobra 2020. godine, otkrili su falsificiranu ličnu kartu i vozačku dozvolu Republike Italije koju je na uvid dala osoba afroazijskog porijekla prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška. Kontrolirana je u autobusu koji saobraća na relaciji Sarajevo - Zagreb. Strani državljanin nije posjedovao identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima ove jedinice izjavio je da dolazi iz Maroka. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „falsificiranje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci. Prema njegovoj naredbi, strani državljanin je lišen slobode, a falsificirani dokumenti privremeno oduzeti. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Na graničnim prijelazima lišeno slobode šest osoba

Službenici Jedinice granične policije Gorica, 18. oktobra 2020., lišili su slobode I.B. (1986.), državljanina BiH i Republike Hrvatske. Graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona 10 raspisalo potragu zbog krivičnog djela „sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje“. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Osoje i predat službenicima Policijske uprave Tomislavgrad.

Istoga dana, prilikom ulaska u BiH na prijelazu Orašje, lišen je slobode S.Š. (1992.) jer je za njim Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona raspisalo potragu zbog krivičnog djela „nasilničko ponašanje“. Službenici JGP Orašje, bh. državljanina predali su službenicima Policijske stanice Kladanj.

Službenici JGP Gradiška, 17. oktobra 2020., na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška, lišili su slobode D.N. (1968.) i R.Đ. (1998.), nakon što je utvrđeno da je za njima Policijska uprava Srebrenik raspisala potragu zbog krivičnog djela „prevara“. Državljani R. Hrvatske predati su službenicima PU Srebrenik.

Službenici JGP Brod, 17. oktobra 2020., pri ulasku u BiH na prijelazu Brod, lišili su slobode dvojicu bh. državljana. Utvrđeno je da E.D. (1998.) potražuje Općinski sud u Zenici zbog krivičnog djela „teška krađa“, a M.J. (1993.) Općinski sud u Visokom, također, zbog krivičnog djela „teška krađa“. Predati su službenicima Sudske policije Odžak.