Predstavnici UNODC-a donirali zaštitnu opremu Zajedničkom timu za kontrolu kontejnerskih roba

Predstavnici Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) Programski ured u BiH, 15. oktobra 2020. godine na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, uručili su vrijednu donaciju opreme Zajedničkom timu za kontrolu kontejnerskih roba, kojeg čine pripadnici Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Riječ je o donaciji zaštitne opreme i informatičke opreme, donirane Graničnoj policiji i Upravi za indirektno oporezivanje. Ova donacija nastavak je podrške UNODC ‒ WCO (Svjetska carinska organizacija) Programa kontrole kontejnera u BiH kako bi se pomoglo domaćim institucijama u uspostavljanju održivog međuagencijskog zajedničkog tima koji radi na smanjenju rizika zloupotrebe kontejnera u svrhu ilegalne trgovine opojnim drogama, sprječavanju organiziranog kriminala i drugih oblika ilegalnih aktivnosti. Također, cilj Programa je izgradnja kapaciteta za unaprjeđenje sigurnosti legalne ekonomije, standarda unaprjeđenja saradnje s privatnim sektorom i kontrole na državnim granicama.

Ukupna donacija Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine i Upravi za indirektno oporezivanje u smislu podrške za novouspostavljene zajedničke timove na GP/CR Gradiška i GP/CI Međunarodni aerodrome Sarajevo u 2020. godini iznosi 55.625,00 KM. Donaciju UNDOC-a, u ime Zajedničkog tima za kontrolu kontejnerskih roba, primio je lokalni koordinator za Aerodrom Sarajevo Dinko Tvrtković.

Zajednički tim za kontrolu kontejnerskih roba