Direktor GPBiH Zoran Galić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić održali sastanak

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić održali su sastanak, jučer 15.10.2020. godine, u Glavnom uredu GPBiH.

Na sastanku su razgovarali o aktivnostima Granične policije BiH u pograničnom području Grada Bihaća, a direktor Galić upoznao je gradonačelnika Fazlića s dosadašnjim te planiranim mjerama i planovima Granične policije BiH u kontekstu migrantske krize.

Direktor Galić je rekao da je ključna saradnja u borbi protiv ilegalnih migracija i iskazao podršku Gradu Bihaću. “Zadovoljstvo mi je što smo konačno sjeli da porazgovaramo o cjelokupnoj situaciji vezano za migrantsku krizu. Razumijem vapaj građana Bihaća i teret s kojim se gradonačelnik Bihaća nosi, ali nažalost Granična policija nije u mogućnosti samostalno se izboriti s migrantskom krizom, država mora žurno reagirati. Zahvaljujem gradonačelniku Bihaća, gospodinu Šuhretu Fazliću, što je dao prostora da pojasnimo na koji način Granična policija djeluje, kakvim kapacitetima raspolaže, na što ne možemo utjecati i slično. Krajina mnogo trpi i mi ćemo nastaviti ulagati maksimalne napore da se spriječe nezakoniti prelasci državne granice”, rekao je direktorGalić.

Da je važna saradnja, istaknuo je i gradonačelnik Fazlić. “Dogovorili smo da u narednom periodu kroz zajedničku saradnju i koordinaciju između Grada Bihaća i Granične policije BiH ostvarimo prvenstveno bolju razmjenu informacija i podataka, te da se nastave dosadašnje aktivnosti na sprječavanju nezakonitih prelazaka državne granice, uz kontinuirane mjere odvraćanja ilegalnih migranata”, rekao je gradonačelnik Fazlić.

Istaknuta je spremnost Granične policije BiH da se i u narednom razdoblju, kroz jačanje kapaciteta ljudskih resursa i opreme, dodatno zaštiti granica BiH i spriječi ilegalni ulazak migranata u BiH, što u konačnici znači i manji broj migranata na području Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Sastanak u glavnom uredu