Prvi sekretar Ambasade Japana u BiH susreo se s rukovodstvom GPBiH

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić i njegovi saradnici, 15. septembra 2020. godine, primili su Kiyotaka Tanaka, prvog sekretara Ambasade Japana u BiH. 

Na sastanku u Glavnom uredu GPBiH, direktor Galić upoznao je gosp. Tanaku o organizaciji, funkcioniranju, nadležnostima i rezultatima rada GPBiH. Tematizirano je i aktuelno stanje u vezi ilegalnih migracija i aktivnosti koje ova policijska agencija poduzima u cilju sprečavanja ilegalnih migracija.

Prvi sekretar Tanaka, rukovodstvu GPBiH zahvalio je na prijemu i interesirao se o opremi s kojom raspolaže GPBiH. Ovom prilikom najavio je veoma značajnu i vrijednu donaciju visokosofisticirane opreme japanskih proizvođača GPBiH i izrazio nadu da će to biti realizirano krajem ove ili početkom 2021. godine.

Direktor Galić zahvalio je prvom sekretaru Tanaki na spremnosti Vlade Japana i Ambasade Japana u BiH da donira visokosofisticiranu opremu koja će u velikoj mjeri doprinijeti učinkovitijoj kontroli državne granice i izrazio nadu da će Ambasada Japana i druge ambasade u BiH, kao i međunarodne organizacije, nastaviti pružati podršku GPBiH.

Sastanak rukovodstva GPBiH i prvog sekretara Ambasade Japana u BiH