Sastanak rukovodstava Granične policije BiH i Sindikata GPBiH

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, zamjenik direktora Fahrudin Halač i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić, 12. novembra 2019. godine, u Glavnom uredu održali su radni sastanak s predsjednikom Sindikata GPBiH Emirom Tanovićem i članovima užeg rukovodstva sindikata. Sastanak je održan u cilju nastavka, ali i daljnjeg unapređenja saradnje na relaciji poslodavac – sindikat.

Na sastanku je razgovarano o mogućim rješenjima za poboljšanje uvjeta za rad pripadnika GPBiH, kao i problemima iz segmenta radno-pravnih odnosa sa posebnim akcentom na uvjete rada na terenu, a koji ne zadovoljavaju ni minimum uvjeta potrebnih za rad.

Također, razgovaralo se i o mogućnosti plaćanja naknada za prekovremene radne sate, neadekvatnoj policijskog uniformi, prestancima radnog odnosa po osnovu ispunjavanja uvjeta za mirovinu, pitanju kolektivnog osiguranja službenika GPBiH, primjeni metodologije platnih razreda za državne službenike i zaposlenike, primjeni odluke Vijeća ministara BiH o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu na prijevoz na posao i prijevoz sa posla u institucijama BiH, kao i aktuelnoj migrantskoj krizi.

Ovom prilikom je direktor Galić predstavnicima Sindikata GPBiH prezentirao postignute rezultate GPBiH u 2019. godini kao i aktivnosti koje se poduzimaju na suzbijanju ilegalnih migracija. U tom smislu kazao je da su svi ljudski i tehničko-materijalni kapaciteti ove policijske agencije usmjereni na istočni i sjeveroistočni dio zemlje u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka u BiH iz pravca Republike Srbije i Crne Gore, kao i na sprečavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cijele bh. državne granice.

Sindikat GPBiH ovom se prilikom zahvalio rukovodstvu GPBiH na otvorenom dijalogu i uvjetima koje su osigurali za rad sindikata. Na sastanku je dogovoreno da će se u budućnosti, prema nadležnim organima, dostaviti inicijative i prijedlozi za izmjene zakonskih regulativa kako bi se riješila prava i obaveze iz radno-pravnog odnosa svih zaposlenih u GPBiH.

Sastanak rukovodstava Granicne policije BiH i Sindikata GPBiH