Na MAS-u, lišen slobode državljanin BiH i Velike Britanije

Na MAS-u, lišen slobode državljanin BiH i Velike Britanije

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 7. oktobra 2019. godine, lišili su slobode državljanina BiH i Velike Britanije, A.B. (1970.), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „carinska prevara“ iz člana 216. stav (3) Krivičnog zakona BiH. Slobode je lišen prilikom izlaska iz BiH na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a prema naredbi postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH.

Navedeni se sumnjiči da je u vremenskom periodu od 2017. do 2019. godine, preko kopnenih međunarodnih graničnih prijelaza, kao i van graničnih prijelaza, iz pravca Republike Hrvatske dovezao na teritoriju BiH veći broj motornih vozila registarskih oznaka Velike Britanije (najmanje 92 motorna vozila), nakon čega je ista prodavao na širem području BiH, a prilikom čega navedena vozila nije prijavljivao za carinjenje na ulazu u BiH, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od više stotina hiljada KM. Uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, A.B. je, 8. oktobra 2019., predan Tužilaštvu BiH.

Državljanka Njemačke i državljanin BiH lišeni slobode zbog krijumčarenja migranata

Pripadnici GPBiH su 8. oktobra 2019., u dva odvojena slučaja, lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su pokušali prokrijumčariti šest osoba afroazijskog porijekla iz BiH u Republiku Hrvatsku.

Na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić na izlasku iz BiH, lišena je slobode državljanka Savezne Republike Njemačke, nakon što su kod nje u vozilu, njemačkih nacionalnih oznaka, pripadnici Jedinice granične policije Izačić našli dvojicu sakrivenih državljana Bangladeša.

U drugom slučaju, pripadnici JGP-a Doljani su, tokom nadzora državne granice, na području Ljubuškog spriječili krijumčarenje četvero državljana Irana. Otkriveni su graničnom kontrolom vozila Peugeot, bh. nacionalnih oznaka, kojim je upravljao državljanin BiH. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, vozila i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. U toku je daljnji rad na ovim slučajevima.