Spriječeno krijumčarenje tekstilne robe iz Srbije u BiH

Spriječeno krijumčarenje tekstilne robe iz Srbije u BiH

Radeći na sprečavanju krijumčarenja preko državne granice, pripadnici Granične policije BiH su, 6. oktobra 2019. godine, spriječili krijumčarenje veće količine tekstilne robe iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Radi se o odjevnim predmetima zaštićenih robnih marki „Nike“, „Adidas“, „Gucci“ i „Calvin Klein“.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora u graničnom pojasu na području Zvornika i kontrolom vozila Suzuki, bh. nacionalnih oznaka. Vozilom je upravljala R.S. (1966.), državljanka BiH, koja nije posjedovala dokumentaciju o porijeklu robe. O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH, koji je naložio da se roba i sredstva izvršenja krivičnog djela privremeno oduzmu te dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje“. Vrijednost krijumčarene robe procjenjuje se na oko 13.000 KM.

Na ulazu u BiH, otkrivene tri osobe za kojima su tragali sudovi i policija

Službenici Jedinice granične policije Gradiška, 7. oktobra 2019., lišili su slobode M.K. (1989.), državljanina Republike Hrvatske. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Osnovni sud u Prnjavoru zbog krivičnog djela „teška tjelesna povreda“. Kontroliran je pri ulasku u BiH, na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška, i predat službenicima Sudske policije Gradiška.

Dan ranije, 6. oktobra 2019., službenici JGP-a Bijeljina predali su A.H. (1987.) službenicima Policijske uprave Živinice. Provjerama je utvrđeno da ga potražuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona zbog krivičnog djela „razbojništvo“. Bh. državljanin kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Rača.

Prilikom ulaska u BiH na prijelazu Šepak, službenici JGP-a Zvornik su, 5. oktobra 2019., lišili slobode M.J. (1986.) jer ga potražuje Osnovni sud u Vlasenici radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH predat je službenicima Sudske policije Bijeljina.