Obuka za vozače ATV vozila

Pripadnici Granične policije BiH, od 30. septembra do 4. oktobra 2019. godine, na Zlatiboru pohađaju osnovnu obuku za vozače ATV vozila (All Terrain Vehicles), pod pokroviteljstvom Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS Program) Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Obuku pohađa deset pripadnika GPBiH s instruktorima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, pod vodstvom majora Marka Blagojevića.

Pripadnici GPBiH ovom će obukom steći praktična znanja o pravilima sigurnosti i tehničkom održavanju vozila, što je od izuzetnog značaja s obzirom na to da će ATV vozila svakodnevno koristiti na brdovitom ili neravnom terenu i u ekstremnim uvjetima. Za vrijeme obuke, koristi se i dron kako bi se bolje uočile nepravilnosti tokom vožnje i savladavanja prepreka.

Tokom obuke, korišteno je pet ATV vozila GPBiH koja su ovoj policijskoj agenciji prethodno donirana od EXBS-a. Navedena obuka završava 4. oktobra 2019., kada će svim sudionicima biti dodijeljeni certifikati o uspješno završenoj obuci.

Vlada SAD-a, od osnivanja GPBiH, pruža podršku u radu i razvoju. Dosad je donirala specijalističku opremu u vrijednosti više od 12 miliona KM i organizirala niz obuka za policijske službenike GPBiH.

S obuke za vozače ATV vozila