Državljani Rumunije lišeni slobode zbog krijumčarenja dvojice Pakistanaca

Službenici Jedinice granične policije Izačić, 1. oktobra 2019. godine, lišili su slobode dvoje državljana Rumunije zbog postojanja osnova sumnje da su pokušali prokrijumčariti dvije osobe afroazijskog porijekla iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. 

Otkriveni su u prtljažniku prilikom kontrole BMW-a, nacionalnih oznaka Francuske, na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić. Osobe afroazijskog porijekla nisu posjedovale identifikacione dokumente, a u razgovoru s našim službenicima izjavili su da dolaze iz Pakistana.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, državljani Rumunije i ilegalni migranti su, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje ljudi“, predati navedenoj instituciji, a vozilo i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.

Lišeni slobode prema potragama

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla, 1. oktobra 2019., na letu za Eindhoven, pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode E.B. (1982.). Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Kantonalni sud u Sarajevu zbog krivičnih djela „zločinačka organizacija“, „bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda“ i „omogućavanje bijega osobi kojoj je oduzeta sloboda“. Dan ranije, 30. septembra 2019., na istom aerodromu, na letu iz Malmea, lišili su slobode A.Đ. (1980.). Provjerama je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Tuzli zbog krivičnog djela „nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“. Državljani BiH predati su službenicima Odjela sudske policije sudova u Tuzlanskom kantonu.

Prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Gradiška, 1. oktobra 2019., lišen je slobode A.S. (1981.) jer ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela „teška krađa“. Službenici JGP-a Gradiška predali su bh. državljanina službenicima Sudske policije Odžak.