Rukovodstvo GPBiH susrelo se s delegacijom Ambasade Republike Turske u BiH

Rukovodstvo Granične policije BiH na čelu s direktorom Zoranom Galićem, 10. jula 2019. godine, susrelo se s ambasadorom Republike Turske u BiH, NJ.E. Haldunom Kočom, i njegovim saradnicima.

Povod ovom sastanku je nedavni događaj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, koji se dogodio prilikom dočeka i dolaska visoke delegacije Republike Turske u BiH, na čelu s predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Učesnici sastanka razjasnili su sve okolnosti u vezi sa spomenutim događajem i zaključili da je ovaj događaj u javnosti preuveličan od nekih medija. Konstatovano je kako su pozitivni propisi prilikom posjete važnih stranih zvaničnika veoma jasni i precizni, kako za strane tako i za domaće zvaničnike te da ne postoje izuzeci i odstupanja u pogledu provođenja istih. Na sastanku su, također, dogovorene aktivnosti u daljnjem radu i saradnji, kako u budućnosti ne bi dolazilo do ovakvih ili sličnih incidenata i nesporazuma.

Ured za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GPBiH je već poduzeo određene preliminarne provjere koje se odnose na spomenuti događaj, radi potpunog utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti pojedinaca u navedenom događaju.

Sastanak rukovodstva GPBiH s delegacijom Ambasade Republike Turske u BiH