Predstavnici Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine posjetili Graničnu policiju BiH

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić, sa svojim saradnicima, 8. jula 2019. godine, primio je prvog zamjenika predsjednice Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enesa Obraliju, članove Ljubomira Kuravicu i Matu Miletića te sekretarku Ivanu Lovrić.

Na sastanku u Glavnom uredu GPBiH, razgovarano je o stanju na bh. granici i situaciji s ilegalnim migrantima, mjerama koje se poduzimaju na sprečavanju ilegalnih migracija, kao i problemima s kojima se policijski službenici susreću u svakodnevnom radu.

Predstavnicima Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine prezentirani su i ostvareni rezultati ove policijske agencije u prethodnom periodu i tekućoj 2019. godini, s akcentom na povećani broj otkrivenih krivičnih djela u oblasti krijumčarenja ljudi, zapljena opojnih droga i falsificiranih dokumenata.

Ovom prilikom, direktor Galić istakao je kadrovsku nepopunjenost i naglasio hitnost rješavanja problema nedostatka policijskih službenika u GPBiH, dodavši da je to neophodno za razvoj ove policijske agencije i operativno jačanje GPBiH u graničnoj kontroli i nadzoru graničnog pojasa.

„Najveći problem ovoj policijskoj agenciji i dalje predstavlja kadrovska nepopunjenost, koja je i prije povećanog migracijskog pritiska na području BiH opterećivala rad ove agencije. Mi obavljamo prijam novih službenika, ali nedostatak ne možemo nadomjestiti, s obzirom na to da je, istodobno, gotovo isti broj službenika odlazio u mirovinu“, kazao je direktor Galić, dodavši da, prema Pravilniku o unutrašnjoj sistematizaciji, GPBiH trenutno nedostaje 375 policijskih službenika.

Na sastanku je razgovarano i o nedostatku specijalističke opreme za nadzor granice i problemima infrastrukture na graničnim prijelazima. Još jednom je istaknuto da samo mali broj graničnih prijelaza ispunjava standarde potrebne za kvalitetno i efikasno obavljanje graničnih provjera. Predstavnici Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine istaknuli su da će i u budućnosti, u skladu sa svojim nadležnostima, biti podrška u radu GPBiH.

Na sastanku razgovarano o aktivnostima GPBiH