Rukovodstvo, načelnici i komandiri GPBiH razgovarali o stanju i mjerama na suzbijanju ilegalnih migracija

Rukovodstvo Granične policije BiH na čelu s direktorom Zoranom Galićem, 11. juna 2019. godine, održalo je radni sastanak s načelnicom Terenskog ureda Zapad – Bosansko Grahovo Viktorijom Damjanović, v.d. načelnikom Uprave za operacije Perom Milivojevićem i rukovodiocima spomenutih unutrašnjih jedinica GPBiH.

Na sastanku, koji je održan u Glavnom uredu u Sarajevu, razgovaralo se o aktuelnoj situaciji i mjerama koje se poduzimaju na suzbijanju ilegalnih migracija, kao i drugih nezakonitosti.

S obzirom na to da je u zoni odgovornosti TU Zapad (Kanton 10, Unsko-sanski kanton i Zapadnohercegovački kanton), evidentirano znatno povećanje broja ilegalnih migranata, učesnici sastanka dogovorili su da će se kroz koordinirano djelovanje i postupanje, sačinavanje svakodnevnih planova i u skladu sa situacijom na terenu, i dalje maksimalno angažirati svi raspoloživi ljudski i materijalno-tehnički resursi GPBiH. Istaknuta je i dobra saradnja s entitetskim i kantonalnim MUP-ovima i organima susjednih zemalja, ali i da bi ona trebala biti unaprijeđena u cilju stvaranja sigurnog okruženja za sve građane.

„Od 1. januara do 11. juna 2019. godine, na području Terenskog ureda Zapad – Bosansko Grahovo, u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno je 2.339 ilegalnih migranata“, kazao je direktor Galić, dodavši da je na ovom području najviše ilegalnih migranata koji dolaze iz Pakistana, Afganistana, Sirije, Bangladeša, Irana i Iraka te da teritoriju BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Evropske unije.

Istakao je i da pripadnici ove policijske agencije daju svoj maksimum u borbi protiv ilegalnih migracija te da će to činiti i ubuduće, ali i da je, s obzirom na sve složenije stanje na granici, potrebna podrška drugih nadležnih organa u BiH, kao i međunarodnih organizacija.

 Sa radnog sastanka