U Bijeljini spriječeno krijumčarenje sedam ilegalnih migranata

U Bijeljini spriječeno krijumčarenje sedam ilegalnih migranata

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 5. aprila 2019. godine, spriječili su krijumčarenje sedam osoba afroazijskog porijekla na području Bijeljine. Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenicima izjavili su da dolaze iz Irana i Pakistana. U vezu s ovim krijumčarenjem dovode se dvojica državljana Bosne i Hercegovine protiv kojih će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje ljudi“. Dva vozila, koja su služila kao sredstvo izvršenja krivičnog djela, i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. Ilegalni migranti predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Na tuzlanskom aerodromu otkriveno osam krivotvorenih dokumenata Turske

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Tuzla, 5. aprila 2019. godine, na letu za Baden- Baden, kontrolom pasoša osam stranih državljana otkrili su krivotvorene diplomatske i specijalne pasoše Republike Turske kojima su pokušali izaći iz BiH. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krivotvorenje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona. Prema njegovom nalogu, protiv državljana Turske ovoj instituciji bit će podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje, a osam krivotvorenih dokumenata je privremeno oduzeto.

Na prijelazu Brod dvojica bh. državljana lišena slobode

Službenici Jedinice granične policije Brod, 6. aprila 2019. godine, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod, lišili su slobode dvojicu bh. državljana na osnovu raspisanih potraga. Na izlazu iz BiH lišen je slobode A.P. (1973.) jer ga potražuju Općinski sud u Žepču i Općinski sud u Tuzli zbog krivičnih djela „teška krađa“. Predat je službenicima Sudske policije Odžak. Na ulasku u našu zemlju lišen je slobode E.K. (1992.) jer je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu zbog krivičnog djela „prevara“. Predat je službenicima MUP-a KS.