Spriječeno krijumčarenje Tunižana iz BiH u Hrvatsku

Spriječeno krijumčarenje Tunižana iz BiH u Hrvatsku

U okviru operativne akcije „Ilegalni prelasci 2019.“, službenici Jedinice granične policije Dobrljin, 10. marta 2019. godine, spriječili su krijumčarenje dvojice državljana Tunisa iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku. Otkriveni su prilikom granične kontrole Forda, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Novog Grada. Vozilom je upravljao S.D. (1984.), a s njim, kao suvozač, bio je i D.K. (1995.), inače državljani BiH. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, lišeni su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „krijumčarenje ljudi“. Tužilaštvu BiH bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv S.D. i D.K.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici JGP-a Orašje, 10. marta 2019., lišili su slobode H.D. (1960.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama ustanovljeno je da je za njim Policijska stanica Maglaj raspisala potragu zbog krivičnog djela „krivotvorenje isprave“. Kontroliran je pri ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac i predat službenicima Policijske stanice Maglaj.

Istoga dana, na ulasku u BiH na prijelazu Brod lišen je slobode D.J. (1987.) jer ga potražuje Osnovni sud u Derventi zbog krivičnog djela „ugrožavanje sigurnosti“. Službenici JGP-a Brod bh. državljanina predali su službenicima Sudske policije Doboj.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, 9. marta 2019., na letu iz Beograda, pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode I.B. (1983.). Provjerama je ustanovljeno da je za njim Interpol Beograd raspisao potjernicu zbog krivičnog djela „proizvodnja i stavljanje u promet narkotičkih sredstava“. Državljanin Republike Srbije predat je službenicima Sudske policije Suda BiH.