U Bosanskoj Krupi zaplijenjeno 180 kilograma duhana

U Bosanskoj Krupi zaplijenjeno 180 kilograma duhana

Službenici Jedinice granične policije Dobrljin, 7. marta 2019. godine, spriječili su nezakonit promet 180,330 kilograma rezanog duhana bez akciznih markica. Otkriven je graničnom kontrolom Mercedesa, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Bosanske Krupe. Vozilom je upravljao M.S. (1993.), državljanin Bosne i Hercegovine.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH protiv M.S., ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „nedozvoljen promet akciznih proizvoda“. Otkriveni duhan i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. Tržišna vrijednost pomenutog duhana procjenjuje se oko 5.400 KM.

Oduzeti duhan

Otkriveni falsificirani dokumenti Belgije i Italije

Službenici JGP-a Aerodrom Sarajevo, 7. marta 2019. godine, na letu za Keln otkrili su četiri falsificirane lične karte Belgije. Pomenute lične karte prilikom pasoške kontrole na uvid je dalo četvero državljana Irana koji su posjedovali potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil u BiH. Istoga dana, na autobuskoj stanici u Zvorniku, službenici Granične policije BiH su kontrolom dviju osoba afroazijskog porijekla otkrili dvije falsificirane lične karte Italije i boravišnu dozvolu Italije.

Prema nalogu tužilaca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini strani državljani predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, dok su falsificirani dokumenti privremeno oduzeti.

Otkrivene falsificirane lične karte Belgije

Državljanin Crne Gore lišen slobode prema potjernici Interpola 

Službenici JGP-a Trebinje, 7. marta 2019., lišili su slobode M.M. (1975.), državljanina Crne Gore. Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Interpol Štokholm raspisao potjernicu zbog krivičnog djela „teško djelo primanja ukradene stvari“. Kontroliran je pri ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Klobuk i predat službenicima Sudske policije Suda BiH.

Istoga dana, pri izlasku iz BiH na prijelazu Neum lišena je slobode E.B. (1983.) jer je potražuje Općinski sud u Zenici zbog krivičnog djela „nasilje u obitelji“. Službenici JGP-a Neum bh. državljanku predali su službenicima Sudske policije Mostar.