Kontrolom migranata otkriveno osam krivotvorenih dokumenata

 

Kontrolom migranata otkriveno osam krivotvorenih dokumenata

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine otkrili su osam krivotvorenih dokumenata na graničnim prijelazima na izlasku iz naše zemlje tokom 6. 5. i 4. januara 2019. godine.

Na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška kontrolom troje stranih državljana službenici Jedinice granične policije Gradiška otkrili su krivotvorene pasoše Bugarske. Pregledom prtljaga na drugoj liniji graničnih provjera nađeni su originalni dokumenti na osnovu kojih je utvrđeno da se radi o državljanima Sirije. U drugom slučaju, službenici ove jedinice otkrili su tri krivotvorene lične karte Španije. Pregledom osoba nađene su potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil u BiH pa je ustanovljeno da se radi o državljaninu Irana i dvoje državljana Makedonije. Kontrolirani su u autobusima koji vozili iz Sarajeva za Beč i Zagreb.

O navedenom je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci. Prema njegovoj naredbi protiv stranih državljana bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krivotvorenje isprave“.

Na Međunarodnom aerodromu Banja Luka na letu za Brisel otkrivene su krivotvorene lične karte Češke i Španije. Pomenute lične karte prilikom pasoške kontrole na uvid su dala dvojica stranih državljana koji su izjavili da dolaze iz Irana. Za ličnu kartu Češke utvrđeno je da je potražuje Interpol kao ukraden/izgubljen dokument. Svi strani državljani predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje, dok su krivotvoreni dokumenti privremeno oduzeti.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici JGP Bijeljina 5.1.2019. godine lišili su slobode S.K. (1983.), državljanina Republike Srbije. Graničnim provjerama utvrđeno je da je za njim Interpol Beč raspisao potjernicu zbog krivičnog djela „nezakonita trgovina narkoticima“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Rača i predat službenicima Sudske policije Suda BiH. Dan ranije, 4.1.2019. službenici ove jedinice pri izlasku iz BiH na prijelazu Popovi lišili su slobode I.H. (1963.) jer ga potražujeOsnovni sud Brčko Distrikta BiH zbog krivičnog djela „krivotvorenje isprave“. Bh. državljanin predat je službenicima Sudske policije Brčko Distrikta BiH.

Prilikom ulaska u BiH na prijelazu Rača 3.1.2019. lišena je slobode R.A. (1978.), državljanka BiH i Izraela. Utvrđeno je da je za njom Općinski sud u Orašju raspisao potragu zbog krivičnog djela „krivotvorenje isprave“. Predata je službenicima Odjeljenja sudske policije sudova u Tuzlanskom kantonu.