Otkriveni krivotvoreni i dokumenti koje potražuje Interpol

Službenici Jedinice granične policije Gradiška 3.1.2019. godine kontrolom stranog državljanina otkrili su krivotvorenu ličnu kartu Španije kojom je pokušao izaći iz Bosne i Hercegovine. Kontroliran je u autobusu koji saobraća na relaciji Sarajevo-Zagreb na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška. Strani državljanin nije posjedovao druge dokumente na osnovu kojih bi se mogao utvrditi njegov identitet, a u razgovoru sa našim službenicima izjavio je da dolazi iz Irana. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo 1.1.2019. pripadnici Granične policije BiH lišili su slobode dvoje državljana Pakistana nakon što su prilikom graničnih provjera dali na uvid i pokušali ući u našu zemlju s pasošima Pakistana u kojima se nalaze krivotvoreni stikeri bh. vize. Na sarajevski aerodrom stigli su letom iz Istanbula. Istoga dana, službenici JGP Aerodrom Sarajevo na letu iz Dohe otkrili su krivotvorenu putnu ispravu Malezije koju je na uvid dao državljanin Narodne Republike Kine.

Dan ranije, 31.12.2018. na letu za Budimpeštu službenici pomenute jedinice otkrili su dvije krivotvorene putne isprave Izraela, ličnu kartu i vozačku dozvolu Poljske. Dokumente je na uvid dalo dvoje stranih državljana koji su izjavili da dolaze iz Irana. Prema naredbi tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo državljani Pakistana i Irana su lišeni slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krivotvorenje isprave“ predati ovoj instituciji, dok je državljanin Kine vraćen u Dohu.

Službenici JGP Aerodrom Tuzla 1.1.2019. na letu za Berlin prilikom kontrole dvoje stranih državljana uočili su da lične karte Francuske koje su dali na uvid potražuje Interpol kao ukradene dokumente. Nisu posjedovali druge dokumente na osnovu kojih bi se mogao utvrditi njihov identitet te su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje. Svi dokumenti su privremeno oduzeti.