Na prijelazu Izačić spriječeno krijumčarenje ljudi

Na prijelazu Izačić spriječeno krijumčarenje ljudi

Službenici Jedinice granične policije Izačić 28.12.2018. godine lišili su slobode S.M. (1974.) i K.A. (1977.), državljane Kraljevine Belgije. Naime, oni su pokušali prokrijumčariti dvije osobe afroazijskog porijekla koje su pri tome pokušale prijeći državnu granicu s ličnim kartama Belgije koje su glasile na tuđa imena.Otkriveni su graničnom kontrolom Mercedesa, nacionalnih oznaka Belgije, na izlasku iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Izačić. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krijumčarenje ljudi“ o događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Migrant pokušao izaći iz BiH s grčkim pasošem kojeg potražuje Interpol

Službenici JGP Aerodrom Sarajevo 27.12.2018. kontrolom pasoša stranog državljanina otkrili su krivotvorenu putnu ispravu Grčke kojom je pokušao izaći iz BiH, i za koju je dodatnim provjerama utvrđeno da je potražuje Interpol kao ukraden dokument. Pregledom osobe na drugoj liniji graničnih provjera nađena je i krivotvorena lična karta Grčke. Strani državljanin kontroliran je na letu za Ljubljanu, a na osnovu potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil u BiH utvrđeno je da se radi o državljaninu Irana. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krivotvorenje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Prema njegovom nalogu strani državljanin lišen je slobode, a krivotvoreni dokumenti privremeno oduzeti. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici JGP Gradiška 28.12.2018. lišili su slobode S.J. (1973.), državljanina BiH. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Velikoj Kladuši zbog krivičnog djela „izbjegavanje izdržavanja“. Kontroliran je pri ulasku u BiH na prijelazu Gradiška i u toku dana bit će predat nadležnom organu.

Dan ranije, 27.12.2018. prilikom ulaska u BiH na prijelazu Kamensko lišena je slobode V.K. (1977.) jer je potražuje Općinski sud u Bugojnu zbog krivičnog djela „krađa“. Službenici JGP Kamensko državljanku Republike Hrvatske predali su službenicima Sudske policije Kantona 10.