Saopćenje za javnost

Zaplijenjeno 19.630 kutija cigareta na području Sarajeva i Bileće

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine 13.2.2017. godine zaplijenili su 19.630 kutija raznih vrsta cigareta bez akciznih markica.
U okviru operativne akcije „Pat“ na području Sarajeva kontrolom dvaju vozila, bh. registarskih oznaka, spriječeno je krijumčarenje 17.630 kutija cigareta. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „krijumčarenje“, lišeni su slobode V.V. (1981.), V.K. (1957.), R.V. (1969.) i A.G. (1972.), državljani BiH. U pretresu objekata koje koristi A.G. oduzeti su pištolj, oko 11.000 eura te drugi dokazni materijali. O događaju su obaviješteni Tužilaštvo BiH i Sud BiH. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Zaplijenjene cigarete na području Sarajeva


Na području Bileće u okviru operativne akcije „Bastion“ privremeno je oduzeto 2.000 kutija cigareta bez akciznih markica. Protiv bh. državljanina S.C. (1970.) koji je u Fordu, bh. registarskih oznaka, prevozio cigarete, Tužilaštvu BiH bit će podnijet izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „nedozvoljen promet akciznih proizvoda“. Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta je oko 90.000 KM.

Oduzete cigarete na području Bileće

Lišeni slobode prema potragama

Službenici Jedinice granične policije Hum 14.2.2017. lišili su slobode Z.M. (1990.), državljanina BiH. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Žepču zbog krivičnog djela „izazivanje opšte opasnosti“. Osoba je kontrolirana prilikom ulaska u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Hum. Z.M. predat je Sudskoj policiji Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 13.2.2017. na letu iz Beča lišili su slobode R.Ć. (1983.) nakon što je graničnim provjerama utvrđeno da ga potražuju Općinski sud u Velikoj Kladuši zbog krivičnih djela „neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i „teška krađa“ te Policijska uprava Velika Kladuša zbog „razbojništva“. Državljanin BiH predat je službenicima Sudske policije sudova u Kantonu Sarajevo.
Na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac pri ulasku u BiH lišen je slobode E.H. (1986.) jer ga potražuje Općinski sud u Kalesiji zbog krivičnog djela „posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“. Službenici JGP Orašje bh. državljanina predali su pripadnicima Sudske policije Odžak. Istog dana službenici JGP Bijeljina pri ulasku u BiH na MGP Rača lišili su slobode bh. državljanina D.H. (1976.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Bijeljini zbog krivičnog djela „tjelesna povreda“. D.H. predat je službenicima Sudske policije Bijeljina.